> Telefonisch contact? Bel ons op: 088-7887020

Lichttechniek op events: expert aan het woord

 06 september 2018
  828x bekeken
Lichttechniek op events: expert aan het woord

Event tip van de week: bezuinig nooit op licht, want licht maakt of breekt je event! Onder een sfeerloze TL-balk op de dansvloer of een chique diner met slechts één schemerlampje werkt tenslotte niet. Puurder Raoul verzorgde de belichting voor talloze events en vertelt in dit interview de do’s and don’ts.

Waarom maakt licht het verschil op een event?

Licht op een event maakt verschil doordat er een extra dimensie aan beleving gegeven kan worden, het kan een event maken of kraken. De manier van opstellen van licht is voor elk event uniek. Dat geldt meer dan dubbel wanneer je een event op eigen locatie organiseert. De locaties zijn vaak niet ingericht op het creëren van beleving, ontspanning of entertainment. Door het combineren van diverse soorten lampen en verschillende elementen te belichten kan een ruimte er opeens heel anders uit zien. Licht elke boom uit in een oprijlaan in verschillende kleuren en de aankomst van de bezoeker krijgt al een wow-factor. Zet een hemel lamp neer en je hebt al een bijzondere eyecatcher. Er is zoveel mogelijk!

Wat is volgens jou onmisbaar op ieder event?

Er is niet één element, want licht tijdens een event is pas compleet als je meerdere elementen combineert. Rook is daar een goed voorbeeld van. Veel mensen vinden het overbodig, maar het zorgt ervoor dat de lichtstralen zichtbaar worden. Een ronddraaiende moving head valt pas op als de lichtstralen zichtbaar zijn. Een laser zonder rook kan je net zo goed weglaten; het gaat om de zichtbaarheid van de stralen, niet om de projectie van de laserstraal op de muur. Lichtsturing is ook belangrijk. Hierdoor kan je eenvoudig van kleur en beweging veranderen, rekening houdend met de omstandigheden. Bij een speech wil je immers ander licht dan bij een rock ’n roll showband. Tot slot zijn trussen heel belangrijk. Als je nergens lampen kan inhangen, is het moeilijker om een wow-factor te creëren.

Waar gaat jouw lichttechniekhart sneller van kloppen?

Het gebruik van meerdere Briteq Saturn moving heads. Multifunctioneel en goed te bedienen. In combinatie met de Briteq Beam en aanvullend licht ontstaat er met de moving heads een geweldige show!

Wat was jouw meest uitdagende klus ooit?

Dat was een evenement in het Rijksmuseum te Amsterdam. Vanwege de monument status èn de vele waardevolle kunstwerken moesten we dealen met heel veel randvoorwaarden. Alleen gescreend personeel kon bijvoorbeeld het museum betreden en al het materiaal werd uitgebreid gecontroleerd. De opbouw verliep een stuk trager dan gewend, want we moesten voortdurend rekening houden met de omgeving. Iedere kleine beschadiging zou een ramp zijn. Vooraf is er uitgebreid onderzoek gedaan op welke manier er lichten en projecties in de ruimtes gezet zonder het effect van de al aanwezige verlichting op de kunst teniet te doen. Aan mij de taak om dat wat op papier stond perfect uit te voeren. De allergrootste uitdaging: stroom. Er was een krachtstroom aansluiting aanwezig, maar vanuit dat punt verdelen betekende veel kabels op de vloer, in het zicht van de bezoeker. We creëerden kabelmatten en bruggen met het design en kleurstelling van de vloer. Zo lagen de kabels uit het zicht en was de mogelijkheid om te struikelen zo goed als weggenomen. Perfectie was gewenst, erg veel tijd is hier besteed aan afwerking en optimalisatie. ​​​​​

Waarom is jouw werk zo gaaf?

Ieder event is uniek. De kans om telkens weer iets anders neer te zetten maakt het geweldig. Het geeft extra voldoening als opdrachtgevers aangeven dat de techniek boven hun verwachting was en het merkbaar bijdroeg aan de beleving. Daarnaast biedt mijn werk de mogelijkheid om creatief te zijn: per event moet de belichting ten slotte anders zijn!